Deze keer wil ik het echt! | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Gezond eetpatroon en Goede Voornemens

Gepubliceerd op: 06 januari 2017

Het nieuwe jaar is weer begonnen. Ben jij ook zo gemotiveerd en ga jij deze keer ook écht werken aan een ander eetpatroon? Deze keer écht? Als je het deze keer echt wilt, insinueer je eigenlijk ook dat de vorige keren niet of minder het geval was. En is dat echt zo? Heel vaak blijkt dat mensen het al heel lang écht wilden. Toch is het nog niet gelukt om af te vallen of gezonder te gaan eten. Hieruit blijkt dat ‘het heel graag willen’ alléén niet voldoende is om dit ook daadwerkelijk vol te houden.

De reden om het roer om te gooien

Waarschijnlijk ben je op het moment dat je je voorneemt om voortaan gezonder te gaan eten erg gemotiveerd om daarmee aan de slag te gaan. Dat is niet zo gek, want op het moment dat je besluit te gaan veranderen, doe je dat omdat je op de een of andere manier hinder ervaart van je huidige manier van doen. Misschien vind je jezelf te dik of kun je minder makkelijk leuke kleding kopen. Of je maakt je zorgen over hoe je je in de toekomst zult voelen als je blijft eten op de manier zoals je het nu doet. Misschien ervaar je nu al kleine of grote gezondheidsproblemen door ongezond eten of overgewicht. Kortom, op het moment dat je bepaalt dat het roer om moet, is daar vaak een goede reden voor.

Gedragsverandering

Op het moment dat je besluit dat het roer echt om moet, doe je dat dus omdat je huidige eetpatroon je meer na- dan voordelen oplevert. Je voelt je vaker en langer slecht over het verkeerde eten dan dat je bijvoorbeeld geniet van het snoepen. Heel logisch dus dat je het anders wilt. Toch valt dat in de praktijk vaak tegen. Verkeerde verwachtingen van wat zo’n gedragsverandering je op korte termijn gaat opleveren, zijn daar vaak de oorzaak van. Juist omdat je bij aanvang zo baalt van je ongezonde gedrag, verwacht je dat verandering ook direct verbetering betekent. Maar helaas, dat is zelden het geval. In het begin is een gedragsverandering bijna altijd een achteruitgang! In plaats van dat het leven leuker wordt direct nadat je gezonder bent gaan eten, wordt het voor de meeste mensen eerst een stuk minder fijn. En als je daar niet goed op voorbereid bent, is de kans groot dat je terugvalt in je oude gedrag.

Veranderproces

Als je net begonnen bent met het veranderen van je eetgewoonten, zit je in de ongelukkige fase waarin je nog steeds geplaagd wordt door veel van de nadelen van je oude eetgedrag. Je weegt nog ongeveer evenveel of hebt bijvoorbeeld nog altijd last van je knie. Daarbovenop komt dan de ellende van het veranderproces. Het kost moeite en veel aandacht om anders te eten en je mist de smaak en de gezelligheid van het eten. Twee keer pech dus. Geen wonder dat het eten weer gaat lonken, dan heb je tenminste nog iets lekkers.

Gezond leven wordt vaak aangeprezen als iets dat alleen maar fijn is en voordelen heeft. In reclames voor afslankproducten zie je mensen extreem genieten van hun appel is het toch fijn om gezond bezig te zijn! En kijk eens hoe fantastisch ik eruitzie?

De voor- en nadelen

Jammer genoeg is dit niet helemaal eerlijk: naast alle voordelen die je op de lange termijn van gezond eten kunt ondervinden, heeft het op de korte termijn ook veel nadelen. Als het namelijk alleen maar fijn was om gezond te gaan eten, dan deden we dat allemaal al zonder enige moeite. Bovendien is het ook niet zo dat gewoon lekker blijven doen wat je deed alleen maar negatief is. Op het (korte) moment waarop je lekker iets in je mond stopt, is het juist erg fijn. Als het je niets zou opleveren, had je het namelijk ook nooit gedaan. Mensen doen namelijk niets dat hun niets oplevert. Omdat je oude én je nieuwe gedrag zowel voor als nadelen hebben, kom je terecht in wat ook wel een dubbel conflict wordt genoemd. En laat een dubbel conflict nu juist de lastigste conflictvorm zijn die er is. Want of je nu verandert of niet, je kunt nadelen niet vermijden.

Toch heeft het vaak zin om voor de verandering te kiezen, ook al is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Want hoewel de voordelen van veranderen niet snel komen, zijn ze wel van lange duur. Daarentegen zijn de voordelen van ongezond eten wel heel direct (je geniet ervan zodra je het in je mond stopt), maar houden die maar heel even aan. Zodra het eten op is, heb je misschien alweer spijt. Daarbij komt dat de nadelen van het veranderen tijdelijk zijn en de nadelen van het ongezonde eten blijvend!

De Ladyline Coaches kunnen je met de Mind Balance methode bij het gehele veranderproces optimaal begeleiden. Maak gerust eens een vrijblijvende afspraak.

Tags: , , , ,

10 weken WINTER ACTIE : in 10 weken weer grip op je figuur en gewicht Lees meer