Een ui snipperen zonder in huilen uit te barsten | Ladyline, de nr. 1 in afvallen!

Tips om je ogen droog te houden

Gepubliceerd op: 24 november 2017

Je staat in de keuken, je ogen branden en de tranen rollen over je wangen. Tikje emotioneel? Nee: je snijdt een ui.

Waarom hou je het eigenlijk niet droog als je een ui te lijf gaat? Dat heeft te maken met het stofje allinase in uien; een zwavelhoudend component. Zodra je je mes in een ui zet, ontstaat er een gas met de naam ‘synpropaantial-S-oxide’. Zodra dit gas in contact komt met het vocht in je ogen ontstaat een bijtend zuur. En daar is hij al: het tranendal. 

Hoe snipper je zo’n ding nou zonder te huilen? Daar zijn gelukkig slimme trucjes voor. 

  1. Week een ui een paar minuten in koud water.

Door de ui te weken in water schijnen de irriterende gassen te verdwijnen. Kleine kanttekening: je moet eerst de buitenste laag van de ui verwijderen.

  1. Zorg voor een scherp mes.

Omdat je met een scherp mes soepel door de ui snijdt, plet je de ui niet en komen er minder zwavelhoudende stoffen vrij.

  1. Stop de ui in de vriezer.

Door de kou verandert de chemische reactie die de ui teweegbrengt. Het resultaat? Er komen minder ‘tranen uitlokkende’ stofjes vrij zodat de kans groot is dat jij ’t drooghoudt.

  1. Stop de ui 45 seconden in de magnetron.

Door de ui even te verwarmen verdwijnen deels de stofjes di er ervoor zorgen dat de tranen over je wangen biggelen. Het enige nadeel van deze truc? Als je koude, rauwe ui nodig hebt voor je gerecht kun je deze truc beter overslaan.

  1. Adem door je mond.

Dit zou de gassen die ervoor zorgen dat je gaat tranen naar je vochtige tong trekken. Adem je door je mond, dan worden de traanklieren (die ver in je neus liggen) overgeslagen. Het resultaat: droge ogen.

Nu je weet hoe je je ogen droog kunt houden is onderstaande recept een makkie om te maken.

Recept Rode uienpizza met geitenkaas

Benodigdheden voor 4 personen

    • 150 g volkorenmeel
    • 150 g bloem
    • 1 ½ tl gedroogde gist
    • 2 el olijfolie
    • 500 g rode uien, in halve ringen
    • 2 el balsamicoazijn
    • ½ el basterdsuiker
    • tijm
    • 1 el pijnboompitten
    • 50 g zachte geitenkaas

 Bereiden

Stap 1

Meng het volkorenmeel en de bloem en meng de gedroogde gist er door. Meng er 150 ml lauw water en 1 el olie door en kneed het tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme plaats afgedekt met een schone theedoek 45 min. rijzen.

Stap 2

Fruit de uiringen in de rest van de olie glazig. Voeg de balsamico azijn, de basterdsuiker, peper en wat tijm toe. Stoof de uien in 20 min. gaar.

Stap 3

Warm de oven voor op 220 °C.

Stap 4

Rol het deeg uit tot een dunne lap en leg het deeg op een ingevet bakblik. Beleg het deeg met uien. strooi er de pijnboompitten over en verdeel er de geitenkaas over.

Stap 5

Bak de pizza op de onderste richel van de hete oven in ca. 12 min. gaar en bruin.

Stap 6

Lekker met ijsbergsalade.

Voedingswaarde p.p.:

Recept: 395 kcal, 13 g Eiwit, 58 g Koolhydraten, 10 g Vet, 3 g Verzadigd Vet, 8 g Vezels
Menu: 485 kcal, 17 g Eiwit, 60 g Koolhydraten, 17 g Vet, 4 g Verzadigd Vet, 9 g Vezels

Ladyline heeft iedere week heerlijke slanke recepten.

Tags: